22 d’abr. 2013

Empathy Map : eina fàcil per conèixer el nostre client.

La metodologia del Business Model Canvas, molt coneguda des de ja fa temps en els àmbits de la innovació en models de negoci, té algunes eines no tan mediàtiques com el seu famós "lienzo" i , en canvi, molt útils per poder entendre altres elements fonamentals com pot ser el nostre client . L'Empathy Map, va ser desenvolupada per Xplane, però està explicada dins del llibre "Generación de modelos de negocio" i  la trobo molt encertada per poder treballar el segment de mercat entre els joves emprenedors, tant de 3r d'ESO com els de 2n de Batxillerat. L'he utilitzada a tots els nivells, i el resultat ha estat molt positiu, en primer lloc per la facilitat de l'explicació de l'eina, i en segon lloc perquè, recordem, que els nostres alumnes són "makers" i per tant, tot el que sigui està actius a l'aula, genera aprenentatge significatiu.

A més, el fet de compartir-la amb tot l'equip la fa generadora de comunicació i d'escolta activa, i òbviament, més implicació amb el projecte. La utilització de l'empatia també fa que entenguin el concepte en sí: posar-se en el lloc de l'altre per poder-lo entendre.

L'Empathy Map, el qual utilitza el pensament visual, serveix per fer-nos una idea senzilla i ràpida de com és el nostre client; consisteix en el que el nom mateix diu, o sigui, ser empàtics: posar-nos en el lloc del nostre client. Hem de triar tres possibles perfils, i decidir-nos per un; en aquest perfil, se li ha de donar nom, característiques demogràfiques,....en resum, identificar-lo i respondre a les 6 preguntes següents:
  1. Què veu
  2. Què escolta
  3. Què pensa
  4. Què diu i fa
  5. Quins esforços ha de fer el client
  6. Quins resultats obté el client  


Els alumnes, ha de fer un dibuix similar a aquest de sota i escriure les respostes de les preguntes anteriors. 



Us podeu imaginar que comprendre el nostre client, és molt important per tal de definir el nostre producte o servei, i per concretar, més endavant, el pla de màrqueting. 



Aquí us mostro alguns exemples de l'Empathy Map en els diferents projectes d'Emprenedoria dels alumnes de 2n de Batxillerat d'Empresa.   

Aturemlatur

Concerts Maresme: un projecte per promocionar la música no comercial

AppDomus

The Listener








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar un comentari que segur que em serà molt útil.