12 de febr. 2012

Nutrexpa, inici d'emprenedoria social?

Com des de ja fa molts anys, he tornat a visitar la fàbrica de Nutrexpa amb els meus alumnes de 1er de Batxillerat dins la matèria d'Economia d'Empresa.

En aquest segon trimestre, habitualment, treballem departaments d'aprovisionament i de producció, i la visita a la fàbrica ens va perfecte per poder observar com es treballa dins d'aquests departaments en una empresa real.

Per què m'agrada Nutrexpa? Per molts motius:
  •  perquè és una empresa catalana
  •  perquè és una empresa que ha millorat les exportacions del nostre petit país
  •  perquè és una empresa, que ara per ara, sap fer-se gran
  •  perque fa una deslocalització molt positiva: produeix a la Xina per vendre a la Xina.
  • perquè té més d'una marca líder en el mercat, marques que els consumidors arribem a confondre amb el propi producte, com és el cas de Cola-Cao o de Nocilla.


Per què m'agrada visitar Nutrexpa? Què hi treuen de bo els alumnes?

  • veure la fantàstica cadena d'envasat
  • conèixer in situ una empresa industrial
  • poder diferenciar entre els diferents tipus de mercaderies que hi ha en una empresa industrial
  • la importància de la tecnologia i l'enginyeria en els processos industrials
  • observar com treballen els treballadors dins d'una empresa
  • estar a prop d'una marca amb notorietat
  • apreciar com cuiden la marca i com la protegeixen els propis treballadors,....

I alguna cosa més? Doncs que és una empresa catalana que va néixer d'una oportunitat: la necessitat de fer un producte nutritiu que es pogués barrejar amb la llet. L'alimentació en els anys de la postguerra era molt difícil i els senyors Ferrero i Ventura, emprenedors en aquell moment,  van crear el Cola-Cao a l'any 1946 . Estic segura que no es podien pensar el que arribarien a ser a l'any 2012: empresa líder en el mercat espanyol del cacao en pols. Perquè no es pot considerar aquesta empresa, en els seus inicis, d'emprenedoria social? Malgrat la seva posterior evolució i el seu espectacular creixement, l'oportunitat de negoci era cobrir una necessitat social, i en una ciutat: Barcelona.


Tornant a  la visita, el que més voldria destacar aquest any és el canvi en quant a comunicació que ha fet la pròpia marca, i això vol dir que s'estan reinventant dia a dia. Ja l'any passat varen remodelar tot l'espai de benvinguda pels visitants, amb una apetitosa fotografia a l'entrada del recinte, de la part de dalt  d'un got ple de Cola-Cao amb "grumitos"; només entrar ja et vénen ganes de beure't un Cola-Cao!. Però a més, li han donat importància als seus colors, el groc i el vermell, aconsegueixen que els visitants identifiquin els colors del Cola-Cao ja que estan impregnats en tots  i cadascun dels racons de la fàbrica.


I una de les coses que més agraden en els alumnes és el final de la visita, però no precisament perquè s'acaba sinó perquè sempre hi ha una grata sorpresa, que no l'explicaré: per això és una sorpresa, no?

Vull agrair, doncs a Nutrexpa, i en especial a la Rosa Yábar, la seva atenció i la paciència que té amb els alumnes: sempre està responent a tot el que li demanen. 

Recomano a tothom la visita i aprofiteu-la, també, per parlar d'emprenedoria .

Llarga vida a Nutrexpa (i també la fantàstica visita!).








































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar un comentari que segur que em serà molt útil.