9 d’oct. 2013

Josep Lluís Sánchez i Xavier Verdaguer

El dimarts 8 d'octubre, ens van acompanyar a les optatives de 3r ESO i de 2n Bat d'Emprenedoria que fem a l'Escola Pia de Mataró, dos...tsunamis de la innovació i l'emprenedoria: Josep Lluís Sánchez i Xavier Verdaguer. Tinc la sort d'haver compartit altres estones de la meva curta vida dins del "costat fosc" de l'empresa: creativitat, innovació, emprenedoria,... i sempre, sempre que els torno a veure em tornen a sorprendre. El Josep Lluís m'ha permès col.laborar en un dels projectes d'Infonomia i el Verdaguer ("¡el de verdad!") he tingut l'honor de tenir-lo com a "profe" en el Màster d'Emprenedoria i Innovació però també he anat a xerrades i tallers al Fòrum Impulsa, al Biz Barcelona, al Tecnocampus,...

I què van fer a l'escola? Doncs demostrar algunes coses que haurien de ser una constant en el sistema educatiu:

1. Transmetre la seva passió per la feina que estan fent. I no dic explicar: transmetre no és explicar, és molt més!. En educació formal i informal ens cal: més transmissió i menys explicacions.

2.  La creativitat es pot entrenar. Pots néixer més o menys creatiu, però com totes les habilitats aquesta també es pot adquirir. Amb els dos grups, varem fer activitats molt simples i amb molt poc temps (models de negoci que podem fer amb una vaca!), on va quedar demostrat que és possible treballar la creativitat; això sí, cal ser sistemàtic:
  1. FLUïDESA: Cal generar moltes idees, moltes,  i això s'ha de fer amb molt d'esforç
  2. FLEXIBILITAT: Cal acceptar totes les idees, hem de tenir respecte per totes les idees. 
  3. ORIGINALITAT: Molt important aquelles idees que ens semblen inusuals; s'ha de ser radical.
  4. COMBINAR: A vegades una sola idea no té valor per sí sola, però quan en combinem unes quantes el resultat és molt més ric,  dues bones idees combinades no sumen, sinó que multipliquen
3. Cal perdre la por, la vergonya,... a parlar a l'aula, i en públic. El respecte per les idees, aquest bé tant preuat i que sovint no li donem el valor que realment té. Quan respectem les idees, estem respectant les persones. 

4. Prototipar: van convidar en els nanos a provar els productes i els serveis que creïn, però prototipar de manera barata, molt barata, i no per validar sinó per veure com reacciona el mercat i el "targget" que ha d'utilitzar el prototipus. Els alumnes són "makers".

5. Ser valents i tenir actitud emprenedora: confiança en sí mateixos i llançar-se a presentar-se a concursos i a explicar a tothom les idees que tenen.

6. Fer equips diversos: gran insistència de tots els que estan pel món de la innovació. Són els equips multidisciplinaris els que generen millors models. Això sí, cal descobrir quin és el talent de cadascú (gran deficiència del nostre sistema); només així els podrem potenciar.

Ah! I no ens deixem mai l'anglès!!!!!!

Vull destacar dues coses, una de cadascú:

- Josep Lluís Sánchez: la connexió d'idees, jo no conec a ningú que ho domini com ho fa ell. És al.lucinant!

- Xavier Verdaguer: la transmissió de la seva passió; el Xavi encomana a tothom qui té al seu voltant, i jo crec que el gran secret és l'escolta activa que sempre, sempre fa. Està interessat i encuriosit en tot el que li expliquen.

I sobretot, sobretot, humilitat i altruisme. Dos personatges com aquests, els quals, no saps mai on poden ser (Miami, San Francisco, Las Palmas, Madrid,Barcelona...) , amb agendes molt molt apretades, que acceptin una activitat com aquesta amb nanos, no només mostren els dos valors que he comentat, sinó que a més mostren la importància que li donen a que els adolescents i joves, puguin desenvolupar aquelles habilitats i competències que segur necessitaran per la seva vida, ja sigui per poder treballar o per poder emprendre, tals com el treball en equip i  la comunicació.

Moltes gràcies a tots dos!  Això no es pot pagar de cap manera!!!!!








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar un comentari que segur que em serà molt útil.