22 d’abr. 2012

VIII Jornada dels Ensenyaments Econòmics, Administratius i Comercials (2a part)

Continuaré amb l'Alfons Cornella. Tal com ja vaig piular, era la xerrada que estava esperant. Si l'Oliver és un pou en matèria econòmica, en Cornella és un pou d'innovació: un autèntic "gurú" de la innovació en el nostre petit país. Alfons Cornella, entre moltes altres coses és fundador d'Infonomia.

Va fer una exposició amb ajut d'imatges, però que va ser un bombardeig d'informació; ell sempre diu que ho fa expressament perquè  no vol  formar sinó que incentiva a que els espectadors descobreixin com està canviant el món i com canviarà!

Tal com va dir Núria Sarsanedas a la presentació, l'Alfons Cornella mai deixa indiferent. La xerrada es titulava: Innovació i comunicació en el món de l'empresa

Hi ha una cosa que sempre diu Cornella (a mi m'encanta perquè jo també vaig pensar el mateix quan vaig començar la carrera, però quasi em van considerar una "delinqüent" de l'economia), i és que és impossible que una ciència que estigui basada en la racionalitat de les persones pugui anar bé! Cada vegada hi ha més economistes de prestigi que tendeixen a justificar el contrari: la irracionalitat en la presa de decisions i els seus efectes sobre l'economia mundial. En aquesta línia està el Nobel d'Economia Daniel Kahneman: molt recomanable el llibre Thinking, fast and slow (només en anglès)

Doncs bé, Cornella va parlar de  moltíssimes coses, això sí, amb ordre. Va parlar d'educació (informà sobre el projecte Movimiento E3 des d'Educared i Infonomia - molt interessant - ), i sobretot de com havia de canviar. Va justificar quins haurien de ser  els nous aprenentatges:

1) capacitat de comunicar  les idees, sobretot en imatges (molt poques persones en tot el món són capaces de fer-ho!!!!)
2) capacitat en edició de vídeos
3) capacitat de conèixer "Software"

 La justificació rau en que patim d'"infoxicació" (excés d'informació i cada vegada més ens costa prendre decisions)  i necessitem que algú ens l'organitzi, ens la personalitzi, i ens ho la faci  fàcil d'entendre. No tindrem temps per a llegir-ho tot! El diferencial entre l'entrada d'informació que tenim i la nostra capacitat d'atenció serà més gran: augmenta l'ample de banda cap a infinit  i disminueix la capacitat d'atenció tendint cap a 0. S'ha de saber comunicar de manera ràpida, efectiva però sobretot rellevant. Cal "ibiqüitat" en la informació: tenir-la en el moment que la necessitem (Saber el que trigarà a arribar el metro a l'estació ha d'estar a dins l'estació o a fora? On seria més útil per prendre la decisió d'agafar el metro?).

I aquí uns petits exemples, de com es pot simplificar la informació amb l'ajut de mapes, imatges, ...:






Alfons Cornella també va fer incidència en la necessitat de millorar la clàssica productivitat (output/input), i això es pot aconseguir de moltes maneres, i una d'elles és la col.laboració: opensource, aliances, open innovation, el treball en xarxa, ...L'automatització ajudarà a millorar-la, i també la deslocalització. S'ha d'augmentar la cadena de valor i quina millor manera de fer-ho que sintonitzant amb el client. 




Molts exemples en molt poc temps, però l'objectiu de fer-nos despertar l'interès cap a la innovació el va aconseguir.

Una de les peculiaritats que té l'Alfons Cornella en les seves conferències és triar algunes lletres que el porten a definir algunes paraules clau, com la b de buscar, la  i d'ibiqüitat, la u de "you", ... i que aprofita per exposar i fer més amena la xerrada.

Una cosa sí que va deixar clara i és que s'ha de posar molt d'esforç en tot el que es faci. De les preguntes que li varen fer, una d'elles va ser precisament aquesta, com s'ho feia per conèixer tot el que coneix i la resposta va ser clara: destinar-hi temps, no hi ha una altra, i moure't pels cercles que sumin valor al que tu ja tens.  Va criticar les xarxes socials de la manera com les utilitzen els joves avui en dia, i que aquest fet no afavoreix, precisament, la innovació, tot al contrari: perden molt de temps!

Interessant també el comentari sobre l'estudi d'una companya seva al voltant de la normalitat: què és normal? Doncs el que la societat accepta per normal. Va posar l'exemple d'en Gordon Bell. És normal implantar-se un xip? Potser ara no, però segur que ho serà.

Us deixo algunes intervencions  d'Alfons Cornella a diferents TED's i també d'en Daniel Kahneman.







"Fer coses senzilles és complicat" Alfons Cornella .












   








2 comentaris:

  1. Interessantíssim, hi havia la opció d'entrar-hi lliurement??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquestes jornades es celebre cada dos anys des de l'ICE de la UAB i des de l'Associació d'Ensenyants d'Economia i d'Empresa. Habitualment hi assiteixen els professors i professores d'aquestes branques, però estan oberts (s'ha de pagar una quota com a la majoria de cursos de formació). Si t'interessen xerrades de l'Alfons Cornella, pots entrar a Infonomia.

      Elimina

Gràcies per deixar un comentari que segur que em serà molt útil.