14 de gen. 2017

Fundraising... aquella paraula que sembla màgica!

El Fundraising o captació de fons, paraula que cada vegada més totes les institucions, empreses, entitats,...incorporen dins del seu vocabulari habitual, i també dins de les seves estructures organitzatives. Però... algú dels que estem en el món de l'emprenedoria no ha fet en algun moment de "fundraisers", sense saber que ho estava fent? O quan Manel Esteller està parlant de que necessita finançar els seus projectes científics, i surt ell o el seu equip a la cerca de recursos, no estan fent de "fundraisers"?  Amb això, només vull dir, que la paraula, encunyada segons diuen en la captació de fons de la política americana dels anys 30-40, està prenent altres possibles definicions que es van matitzant. 

És nou? No! 

S’entén el Fundraising com l’estratègia basada en la comunicació, el màrqueting, la planificació estratègica i les relacions públiques amb l’objectiu de construir una conjunt de persones i entitats compromeses amb una institució i els seus projectes a llarg termini.  És especialment estratègic en les entitats sense ànim de lucre, on pren tot el sentit, però també sovint, s'utilitza el terme en aquelles startups que inicien les activitats sense ingressos inicials o en les grans empreses que han de fer grans projectes d’inversió quan el seu retorn es preveu a llarg termini (ciències, per exemple). Si anem en la puresa del terme, potser la darrera opció no es consideraria com a "fundraising". 

Sigui com sigui, captar recursos per a les institucions, i no parlo només dels econòmics, s'ha convertit en una necessitat estratègica per molts motius:  

- per l'increment de necessitats des de les institucions sense ànim de lucre degut a la disminució de la despesa pública
- per la quantitat de projectes, tots ells molt homogenis, per a finançar de les institucions sense ànim de lucre
- per la disminució dels recursos recurrents (poca base social)


Tot això fa que sigui més necessari disposar d'una estratègia de "fundraising", basada en els principis abans esmentat: comunicació i màrqueting, planificació estratègica i relacions públiques. 

I certament, el fundraising només funciona si fem molt bé les quatre fases: 

1. Visibilitzar 
2. Vincular 
3. Enamorar
3. Actuar

Mai, podrem captar fons (actuar) si abans no hem passat les tres fases prèvies.

Això sí, la creativitat, cada vegada serà més clau a l'hora de definir les estratègies. 

En seguiré parlant! 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar un comentari que segur que em serà molt útil.